{ "title": "7 Sınıf Fen Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/7-Sinif-Fen-Konu-Anlatimi-99225.jpg", "date": "21.01.2024 09:04:54", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "7 sınıf fen konu anlatımı, vücudumuzdaki sistemler konusu, sindirim sistemi ağızda başlar ve anüste son bulur. Sindirim sistemi organları ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, anüsten meydana gelir. 7 sınıf fen konu anlatımı içinde yer alan sindirim, canlılar için gerekli olan enerjinin alınan besinlerin sindirilmesi ile gerçekleşir. Sindirim sistemindeki organlar dışında sindirime yardımcı olan organlarda vardır. Bunların başında karaciğer ve pankreas gelir. Bu organlar sindirimde aktif rol almazlar ancak sindirim sistemine destek vererek yardımcı olurlar. Sindirim sisteminde yer alan bu organların her birinin farklı görevleri vardır.

Ağız, sindirimin ilk olarak başladığı yer ağızdır. Burada fiziksel ve kimyasal sindirim birlikte gerçekleşir. Fiziksel sindirim ağza alınan büyük lokmaların parçalanıp küçük moleküller şekline dönüşmesi sağlanır. Kimyasal sindirimde ise tükürük bezleri birtakım enzimler salgılayarak sindirimi gerçekleştirir. Besinlerin ağza alındıktan sonra tükürük salgısı sayesinde ıslatılarak sindirim gerçekleşir.

Yutak, besinler yutak aracılığı ile yemek borusuna ulaşır. Ağız boşluğu ve yemek borusu arasında bulunan bir kapı gibidir. Çok önemli bir görevi de yemek borusu ve soluk borusu arasındaki koordinasyonu sağlayarak ağızdan nefes alınmasını sağlar.

Yemek borusu, yemek borusu yutak ve mide arasında bir köprü görevi yapar. İki organı birbirine bağlar. Besinleri mideye iletirken kasılıp gevşeme hareketi yapar. Bu hareket insan baş aşağıya dursa dahi yine yemek borusu alınan gıdaları mideye doğru iter. Bu kısımda kimyasal sindirim yoktur. Yiyecekleri mideye yollarken yemek borusu kasılıp gevşeme hareketini ters yönde yaparsa kusma başlar.

Mide, mide içinde hem kimyasal hem de fiziksel sindirim birlikte gerçekleşir. Mide fiziksel sindirimi içinde bulunan düz kasların kasılıp gevşemesi sayesinde gerçekleşir. Kimyasal sindirim ise midede bulunan sıvının içerisindeki asitler sayesinde besinlerin parçalanması ile gerçekleşir.

İnce bağırsak, sindirim sistemindeki en uzun organdır. Besinler burada çok küçük parçalara ayrılır ve kana karışacak duruma gelir. İnce bağırsaktaki villus denilen yapılar çok küçük parçalara ayrılan besinlerin kana geçmesini sağlayan yapılardır. Karbonhidratlar ve proteinlerin sindirimi ince bağırsakta tamamlanır ancak yağların sindiriminin başlangıç yeri ince bağırsaktır.

Kalın bağırsak, vücuda alınan birtakım gıdalar hiçbir değişikliğe uğramadan direk kalın bağırsağa kadar gelip burada kana karışırlar. Kalın bağırsakta besinlerin parçalanması sırasında açığa çıkan sıvılar kalın bağırsak tarafından emilir.

Anüs, sindirimin bittiği noktadır. 7 sınıf fen konu anlatımı dahilindeki sindirim sisteminin son organıdır anüs.

Karaciğer, safra salgısı bu organda meydana gelir. Karaciğerde üretilen bu safra salgısı, yağları parçalayarak daha küçük parçalara ayrılmasını sağlayarak bir nevi mekanik sindirim yapmış olur. Ayrıca karaciğer vücuda alınan proteinlerin sindirilmesi sırasında meydana gelen zehirli madde olan amonyağın üreye çevrilmesinde görevlidir.

Pankreas, Karaciğer gibi sindirim sistemine yardımcı olan organlar arasında yer alır. Burada bütün besinlerin kimyasal olarak sindirilmesini yapan enzimler salgılanır. Ayrıca pankreas hormonların üretilmesi görevini de üstlenmiştir. Bu nedenle pankreasa karma bez de denir. 7 sınıf fen konu anlatımı içinde sindirim konusu karaciğer ve pankreas gibi organlarla son bulur.

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için yapılması gerekenler
" } ] }