{ "title": "6 Sınıf Fen Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/6-Sinif-Fen-Konu-Anlatimi-74851.jpg", "date": "21.01.2024 11:20:43", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "6 Sınıf Fen Konu Anlatımı; Fen bilimleri denilince akıla 3 temel bilim dalı gelir. Bu bilim dalları bir birleri ile bağlantılı olan fizik, kimya ve biyoloji alanlarını içerir. Fen bilimlerinde fizik içerikli konularda maddenin kimyasal yapısındaki değişiklikler dışında kalan genel özellikleri veya geçici yasalara bağlı olarak deneme ve yanılma yolu ile incelenen, matematiksel olarak tanımlanan insanda doğal ve maddesel yapıları inceleyen bilim dalı olarak ifade edilir. Fen bilimleri dalı olan kimya ise maddenin ana yapısını bileşimlerini, bileşimlerini, dönüşümlerini ve bu maddelerin çözümleme ve üretim yöntemlerini ele alan bilim dalıdır. Diğer bir bilim dalı olan biyoloji ise dünya üzerinde bulunan canlıların morfolojilerini, benzerliklerini, dış görünüşlerini ve anatomilerini inceleyerek sınıflandırılma yapan bilim dalıdır.

6 Sınıf Fen Konu Anlatımı ve İçeriği

1. Ünite Vücudumuzdaki Sistemler: İlk ünitesi biyoloji konusu olup her canlının en küçük yapı taşı olan hücre konusu ele alınmaktadır. Hücre, hücre zarı, organer ve çekirdek yapısı incelenir. Bu ünitede ikinci olarak destek ve hareket sistemi ve bu sistemi oluşturan kemik, kas ve eklem yapıları konusu anlatılır. Son olarak ise dünya üzerinde bulunan tüm canlılarda bulunan solunum ve boşaltım sistemi anlatılarak öğrencilere bilgilendirme yapılır.

2. Ünite Kuvvet ve Hareket: Cisimleri hareket ettiren, hareket eden cismi durduran, cisimlerin hareket yönünü değiştiren ve şekillerini değiştirebilen etkiye kuvvet denir. Bu kuvvete bağlı olarak cismin yer değiştirmesine ise hareket olarak ifade edilir. Diğer bir konu ise sabit süratli hareket eşit zaman aralıklarında hareket boyunca hızda bir değişiklik olmamasıdır.

3. Ünite Maddenin Tanecikli Yapısı: Kütlesi ve hacmi olan her şeyin ve maddeyi oluşturan en küçük yapıya tanecik yapısı denir. Madde tanecikleri katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hali meydana getirmektedir. Bu yapıların değişimine göre fiziksel ve kimyasal değişim ortaya çıkmaktadır. Son olarak ise maddenin haline göre yoğunluk hesaplaması öğrenilir.

4. Ünite Işık ve Ses: Işık bir enerji kaynağı olarak ifade edilir ve doğrusal olarak yayılır. Koyu renkli yüzeylerde ışık çok fazla soğurulur. Parlak yüzeylerde ise yansır. Sesler madde ile etkileşir. Bu etkileşime bağlı olarak yankı soğurulma ve iletim görülür.

5. Ünite Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme: Tüm canlılarda ortak özellik olarak bu ünite canlıların yaşamı için zorunlu olan temel ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Her canlı ürer, büyür, gelişir ve ölüm ile yaşamı sonlanır.

6. Ünite Madde ve Isı: Sıcak olan maddeden soğuk olan maddeye aktarılan enerjiye ısı denir. Isı akış yönü sıcaktan soğuya gerçekleşmektedir. Diğer bir konu olarak ise ısı elde etmek için araç ve makineleri çalıştırmak için yakılan maddelere yakıt olarak bilinen konu ele alınır.

7. Ünite Elektriğin Üretimi: Elektrik enerjisini ileten maddelere iletken madde, iletmeyen maddelere ise yalıtkan madde denir. Diğer bir konu ise maddelerin elektrik enerjisinin iletime karşı gösterdiği zorluğa neden olan elektriksel direnç konusu ele alınır.

8. Ünite Dünyamız, Ay ve Yaşam Kaynağımız Güneş: Dünya, güneş ve ayın şekil ve büyüklüklerinin karşılaştırılması incelenir. Dünyamızın katman modelinin nasıl olduğu anlatılır. Son olarak ise dünyamızın uydusu olan ay incelenir.
" } ] }