{ "title": "5 Sınıf Türkçe Konu Anlatımı", "image": "https://www.konuanlatimlari.gen.tr/images/5-Sinif-Turkce-Konu-Anlatimi-35363.jpg", "date": "22.01.2024 00:57:43", "author": "Nazlı turan", "article": [ { "article": "5. Sınıf Türkçe konu anlatımı, ortaokula geçiş sınıfı olduğu için biraz zor konular içermektedir. Fakat öğrencilerin Türkçe soru bankalarından bol soru çözmesiyle hallolabilecek bir derstir. 5. Sınıf Türkçe konu anlatımı içerisinde milli kültürümüz, milli mücadele ve Atatürk, vatandaşlık bilinci, bilim ve teknoloji, sanat ve toplum, dünya ve çevre, sağlık, spor ve oyun konuları bulunmaktadır. Fakat zor olan konular bunlar değil dil bilgisi konularıdır. Dil bilgisi konu başlıkları ise sözcük türleri, ses bilgisi, anlam bilgisi, metin türleri, cümle öğeleri, noktalama işaretleri, yazım kuralları, dil ve dil özellikleridir.

5. Sınıf Türkçe konu anlatımının içeriği nedir?

Dil ve dil özellikleri: insanların aralarında anlaşmak için kullandıkları ses ve işaretlerin tümüne dil denilmektedir. Dünyada Türklerin dili Türkçedir. İngilizceye dünyada en çok konuşulan dil olması nedeniyle dünya dili denilmektedir. İnsanların anne baba ve yakın çevrelerinden öğrendikleri dile anadil denilmektedir. Kişi ana dilini kullanarak iletişim kurar. Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri ise sınıflama yapıldığında sondan eklemeli bir dil olarak nitelendirilir. Yani kök halindeki sözcüklere getirilen ekler ile Yeni sözcüklerin üretildiği bir dil halini almıştır. Bu yüzden bitişken diller arasında yerini almaktadır. Dil ailesi olarak Ural Altay'dandır.

Dil bilgisi, dillerin doğuş, gelişme, yapılış özellikleri gibi birçok farklı yönlerini konu alan; dillere ait doğru, düzgün ve kurallı kullanım yollarını öğreten bilgilerin tümüne verilen isimdir. Dil bilgisinin görevi yazılı anlatımı düzenlemektir. Her dilin kendi dilbilgisi kurallarına göre bir alfabesi ve özgün sesleri bulunmaktadır. (Alfabe yani abece bir dile ait harflerin tümüne verilen isimdir.). Türkler Latin alfabesinden önce Göktürk, Uygur, Arap alfabelerini kullanmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Atatürk'ün önderliği ile Latin alfabesinden bazı harfler atılarak dilimize uyarlanmıştır. Ayrıca Latin alfabesi uyarlanırken Türkçe özgü bazı sesler de bu alfabeyi eklenmiştir ve sonuç olarak 29 tane harf şekline dönüşmüş ve Türk alfabesi oluşturulmuştur. 1 Kasım 1928 tarihinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alınan kararla yeni Türk alfabesi bugünkü haline getirilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Anlam bilgisi 5. Sınıf Türkçe konu anlatımında öğrencilerin anlamakta en zorlandığı konudur. Dildeki en anlamlı olan en küçük parçaya sözcük denilmektedir. Bu nedenle bir metnin anlamını bilmemiz için o sözcüklerin anlamını bilmek gerekir ve sözcük anlamı dilinin zenginliğini ifade eder. Bazı sözcükler birden fazla anlam taşımaktadır. Örneğin yüz kelimesi 4 farklı anlama gelmektedir. Bunlar rakamla ifade edilen tam sayı, hayvanın derisinin soyulması işlemi, Denizde suyun üzerinde durmak için yapılan hareket, insanın suratına verilen isim. Bunun gibi Yazılışları farklı fakat anlamları aynı olan birçok sözcük dilimizde mevcuttur. Bu sözcüklerin tümüne verilen isim eş anlamlı kelimelerdir. Örneğin ak ile beyaz, al ile kırmızı, dize ile mısra, bakmak ile usanmak gibi sözcükler eş anlamlı sözcüklerdir. Sözcükte anlam konusu ise anlatımın yapı taşından biridir. Çünkü sözcük anlatımın temelini oluşturmaktadır. Sözcükler anlam özelliklerine göre üçe ayrılmaktadır. Bunlar gerçek anlam, mecaz anlam ve terim anlamdır.

Gerçek anlam sözcüğün herkesçe bilinen ilk anlamına verilen isimdir. Tek başına kullanıldığı takdirde ilk olarak gerçek anlamını çağrıştırır. Diş dil gibi kavramlar gerçek anlamdır. Çünkü diş ağzımızın içinde bulunan katı yiyecekleri parçalayan organlardan biridir. Dil ise tat almamızı sağlayan ağızda bulunan bir organ olduğu aklımıza gelmektedir. Mecaz anlam İsim sözcüğünün gerçek anlamı dışındaki anlamlar içeren kelimelere verilen isimdir. Örnek olarak diş sözcüğünün mecaz anlamda kullanılır isek güçlü anlama gelmektedir. \"Sonunda karşısına dişli bir rakip çıktı\" cümlesindeki dişli kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır. Terim anlam, herhangi bir meslek dalı ile ilgili veya bilim, sanat, spor, askerlik gibi kavramları anlatmak için kullanılan sözcüklerin tümüne verilen isimdir. Örneğin üçgen, kare, daire, geometri ile ilgili gol, ofsayt, köşe vuruşu futbol ile ilgili sıfat, zamir, yüklem dil bilgisi ile ilgili terim anlamlı sözcüklerdir.
" } ] }